adidas Originals и Григовор ни представят нов прочит на 90-те с OZWEEGO

„Новото е добре забравено старо“ или по-скоро е старо, което е толкова красиво направено, че остава във времето. Така поне можем да интерпретираме работата на adidas в последните месеци, които вдъхват нов и по-вълнуващ живот на техни модели, останали в историята, които заслужават любовта и на новото поколение. Един от тях е adidas OZWEEGO III, който оригинално се е появил на пазара през 1998, превъплъщаващ естетиката и духа на цялото десетилетие.

Започнал своята кариера като обувка за бягане, adidas OZWEEGO се трансформира многократно, достигайки сегашната си роля в уличната култура. Сега, през 2019 година, adidas разпознава и връща най-иновативните елементи от дизайна на оригиналния OZWEEGO III като технологите adiPRENE и adiPRENE+, която позволява изключителен комфорт за всеки, който ги обуе.

С привличащия окото панел и забележими линии на подметката днешният модел представя съвременния прочит на дизайна на 90-те с нотка на носталгия, за да даде нов живот на емблематичния OZWEEGO III. Обувките остават верни на материите, използвани през десетилетието, с класическа мрежа, велур и TPUконструкция на горната част. А подбраните цветове са директна препратка към 90-те с белите си оттенъци, неоново жълто и сини акценти, напомнящи за шарените и луди комбинации на отминалата ера.

Решихме да поверим adidas OZWEEGO на познато лице на всички почитатели на уличната култура – а именно рапърът Григовор. Освен че реди рими с неуловима скорост и е част от две рап crew-та – Лого5 и So Called Crew, той е и един от най-креативните и изразителни изпълнители на родната музикална сцена. Зададохме му няколко въпроса за да проверим как е изглеждал за него света в последното десетилетие на 20 век.

Asphalt: Новият аdidas е вдъхновен от модел от Ozweego 3 от 1998. Спомняш ли си какви бяха твоите кецове тогава?

Григовор: Беше някаква несъщесвуваща смешна куча марка тип „Sarbix“ и „Arbalet“, защото живеех в град Батак и нямахме голям избор.

A: Какъв беше твоят плейлист през 90-те?

Г: Плейлистът ми беше една видеокасета на баща ми, която включваше видеоклипове на “Absolute Beginners” на David Bowie, “7 seconds”, което никой никога не е знаел на кого е реално (Youssou N’Dour, гугълнах, с Нене Чери) и по великолепно стечение на обстоятелствата “You Gotta Fight For Your Right To Party” на Beastie Boys. Ta, да. Каша.

A: Кой беше любимият ти рапър?

Г: Имахме един диск с “Best Hip-Hop Hits Forever Chapter III” примерно и имаше “Kiss” на Prince. И понеже си мислех, че това е бест хип-хоп хит – Принс. Иначе Еминем, естествено, но малко по-късно.

A: Предпочиташ класики или свежи и нестандартни съчетания при кецовете?

Г: Определено съм любител на щурото, но понякога трябва да заложиш на класиката.
Зависи от ситуацията, предполагам. Със сигурност бих влязъл със Superstar в крипта или в парламента. На туризъм, естествено.

A: Имаше ли си Style icon като беше малък?

Г: Ей Джей от Бекстрийт Бойс. Виня най-вече братовчедка ми.

A: Радваш ли се, че 90-те в момента са тенденция?

Г: Не знаех, тъкмо щях да получа инфаркт, че тия широките скейтърски Озириси се завръщат. Но 90-те като дрескод са ми екстра, нямам нищо против. Освен тениска върху блуза с дълъг ръкав. Всъщност, защо не? В свободния свят сме.

A: Има ли нещо деветдесетарско, което би забранил със закон?

Г: Цигарите Ориент Експрес, песента “Wind of Change” на Scorpions и мафията, макар че третото съм почти сигурен, че е забранено.

A: Ако можеше да върнеш едно нещо от 90-те, какво би било?

Г: Ми, Контра 6, ако може да я играя на телефона, няма да се разсърдя.

Освен това сме подготвили и GIVEAWAY в инстаграм профила на asphalt, където можете да спечелите един от 10 чифта adidas OZWEEGO, заедно с двойна покана за партито на Big Daddy Kane на 23.08 в клуб Mixtape5.

 

View this post on Instagram

 

adidas Originals представя съвременната интерпретация на силуета OZWEEGO от 90-те. Заедно с adidas @iliyagrigovor даваме възможност на 10 от вас да спечелите чифт OZWEEGO и двойна покана за концерта на Big Daddy Kane в @clubmixtape5 Какво трябва да направиш, за да се включиш в играта? 1. Харесай поста 2. Сподели в коментар кой е твоя любим рап изпълнител от 90-те. 3. Тагни трима приятели 4. Последвай профила на @asphalt.bg и @iliyagrigovor Трябва да си изпълнил стриктно всички условия. Десетте печеливши ще бъдат изтеглени и обявени на 22.08 в профила на asphalt.bg.

A post shared by Asphalt (@asphalt.bg) on

Фотограф: Глория Георгиева

Текст: Богдана Костова