18 години стигат: Тони Паркър се оттегли от баскетбола

Кариера в най-силното първенство на света, продължила колкото пълнолетна възраст, четири титли в NBA, брак с телевизионната звезда Ева Лонгория, няколко рап песни, включително featuring с нюйоркската легенда Fabolous… Това би могло да бъде кратко представяне за незапознатите с това кой всъщност е Тони Паркър.

След 18 години в Лигата на извънземните, както нашумя в България NBA през 90-те години на миналия век, Паркър, който спокойно може да бъде определен като най-успешният френски баскетболист в историята, се оттегли от активния спорт. Роденият в белгийския град Брюж 188-сантиметров плеймейкър прекара 17 години в Сан Антонио, където редом до Тим Дънкан и Ману Джинобили и под ръководството на неповторимия Грег Попович, спечели четири пъти най-ценното отличие в световния баскетбол – шампионския трофей “Лари О’Брайън”. При предпоследния триумф през 2007 година TP9 бе избран и за “Най-полезен играч” на финалната серия. И до днес именно Тони е №1 в цялата история на Спърс по общ брой асистенции.

През сезон 2018/2019, който се оказа и последен за него като професионалист, Паркър игра за Шарлът Хорнетс, чийто собственик е най-великата фигура в цялата история на баскетбола – а именно Майкъл Джордан. Освен дузината успехи на клубно ниво (титли през 2003, 2005, 2007 и 2014 година), шест участия в Мача на звездите (2006, 2007, 2009, 2012, 2013 и 2014 година) и наградата за MVP на финалите от 2007 година, Паркър може да бъде доволен и от кариерата си в националния отбор на Франция.

С екипа на “петлите” той триумфира на върха на баскетболна Европа през 2013 година, когато французите завоюваха златните медали на ЕвроБаскет в Словения. И още нещо – Тони отново бе избран за най-добър и при този успех. Визитката му се допълва от още два бронзови и един сребърен медал от Европейски първенства.

На два пъти печели отличието за най-добър европейски играч – Euroscar, а ако си мислите, че всички тези успехи и индивидуални награди, както и странична кариера като рапър са готини, ще вметнем, че през 2009 година Тони бе на обложката на NBA Live 09. Освен всичко това, френската легенда е президент на АСВЕЛ и Лион Баскет, съответно мъжкия и женския баскетболен тим от град Лион.

Автор: Александър Сотиров