Стивън Петронио открива One Dance Week 2016

Американският хореограф Стивън Петронио ще даде старт на деветото издание на One Dance Week 2016 в Пловдив. Фестивалът за съвременен танц и пърформанс ще се проведе от 9 до 30 октомври. На тазгодишното събитие ще видиш работата както на на-новите имена от света на съвременния танц, така и на световно известни компании, определящи тенденциите в сферата на изпълнителските изкуства. Селекцията включва хореографи и компании от САЩ, Канада, Швейцария, Испания, Корея, Тайван, Чехия и Франция, които ще демонстрират различията и многообразието на съвременния танц.

На 9 октомври събитието ще започне в Дом на Културата „Борис Христов“ с постмодернистичен полъх от нюйоркската компания на Стивън Петронио. Проектът им Bloodlines, който ще открие фестивала, отдава почит на големите майстори на танца от постмодернизма, оказали дълбоко въздействие върху художествения път на поколения хореографи.

На снимката: Стивън Петронио
На снимката: Стивън Петронио

Репертоарът, който компания Стивън Петронио ще представи в България, включва емблематичните спектакли – „Тропическа гора“ и „Ледена примамка“, дело на едни от най-бележитите фигури в историята на танца – Мърс Кънингам и Триша Браун. Двамата са хореографи, създали оригинален език от движения, базиран на изключителна физическа и концептуална прецизност, и отличаващи се с високи артистични постижения.

Освен тях в проекта Bloodlines е включен и авторският спектакъл на Петронио –  „В движение“,  който отбелязва 30-годишнината от създаването на компанията. Творбата e енергичен и изцяло танцов спектакъл, който поставя акцент върху промяната на състоянията от неподвижност към движение, от бавни протягания към скоростни сблъсъци, всичко това с прекрасното озвучаване от пионера в електронната хип-хоп музика – Клемс Казино.

Цялата програма на One Dance Week може да видиш тук.