Планината те зове

Ако си се прицелил към нови хоризонти за предстоящия уикенд, то изгледите към Самоков са повече от обещаващи. Градът е обгърнат от престилката на Рила, а всички пътища в него ще водят до сърцето му, където ще затупти в празничен ритъм – „Ритъмът на планината“. Фестивалът е впрегнал ентусиазмa и старанието на Liberty Records и Младежки Парламент – Самоков и ще просъществува и тържествува за шести път в центъра на града. Събитието се провежда с безусловната подкрепа на общината и местни фирми. Входът е свободен, както  и движението по просторния център, който ще бъде осеян с работилници. Достатъчно е да се озовеш там, за да бъдеш въвлечен от вихъра на забавленията, а началото е в 13:30. Насоките са към изкуства и спорт. Млади усмихнати доброволци ще са сияеща пътеводна светлина из свободните работилници, за да те преведат през един пълноценен и вълнуващ ден.  В края му по традиция единството ще бъде отпразнувано с качествена музика на живо. Но преди това най-отдадените на забавленията ще получат награди.

4

Ето и малко история за феста. Той се провежда от 2011 г. насам, а участие са взели изпълнители като Zafayah, Тhe Friddim Steppaz, Jahcoustix, Jahmmi Youth, IMP, R.T.F., The Case и още много други. Програмата му принадлежи и на местните таланти, които често остават извън полезрението на гражданините в забързаното си ежедневие. „Ритъмът“ е подходящият момент да поспреш пред сцената и да ги чуеш. Дневната програма се простира из рампи, стени, тротоари, пейки и градинки, пръснати из целия център. Там енергични хора въоръжени с бои, спрейове, скейтове, музикални иснтрументи и каво ли още не, се борят да извоюват своето късче пъстрота и правото си да бъдат уникални.

_mg_1933

Тазгодишната музикална програма е наситена с разнообразни изпълнения на водещи млади артисти от града и страната. От самото начало малък рояк от “Neon Mosquito” ще се впие здраво в сцената – очаква се мощно жужене на китарни рифове и тежки барабани.  B.F. ще добави елемент на хип-хоп, като изкара на един дъх цяла вихрушка от бийтбокс. Момичетата от “Katty Dance Studio” ще те наелектризират с бързи танци и модерна хореография. Виртуозният пианист  Момчил Атанасов ще се настани удобно пред публиката от родния си град, за да представи проекта „Emotional visions of the wicked mind”- джаз с класически мотиви.  Поднесен с вкус, този музикален афиш ще бъде подправен и от „Мерудия“ – един от най-изявените проекти на реге-фюжън сцената в България.  С нежно присъствие сцената ще озари и новоизгряващата поп изпълнителка Мел Плачкова.

_mg_1522

Присъедини се към тях, срещни нови хора и предизвикателства. Бъди уникален, добър и свободен.  Заедно ще вложим най-хубавата си енергия за един жизнен и хармоничен ритъм. В сърцето на града, в прегръдката на планината.

„Ритъмът на планината“ ще се проведе на 17 септември в Самоков.

текст: Денис Вардаров
заглавна снима: Константин Тръпчев-Frupy