Парапланер „кацат“ в малката зала на Mixtape 5

От известно време на софийската сцена се подвизава бандата Парапланер. Който е бил на участията им знае за невероятното звучене, стиловото разнообразие, което имат и атмосферата, която пресъздават. Лично аз за последно ги слушах в ARTarea и бях изумен, а когато се огледах и видях усмивките по лицата на хората, разбрах, че и те са останали супер доволни.

Парапланер в състав от Александрина Александрова, Яна Дончева, Мариета Койнарска и Георги Дончев се събират преди 2 години – 2014, за да съм по-точен. Идеята им е да правят авторска музика – такава, каквато те я разбират и усещат без да се съобразяват със стиловите ограничения или какво се харесва в момента. Основният двигател на тяхната креативност е реакцията на публиката и начина, по който ги приемат.

paraplanner

За краткото време те могат да се похвалят с 9 авторски песни, два видео клипа и най-важното разпознаваеми са сред хората, които се интересуват от това, което се случва на родната сцена. Свирили са във всички големи клубове в София и са участвали на фестивали като: WakeЪп!, София диша и Sofia Fusion Festival.

Бандата непрекъснато се развива и разширява стиловите си хоризонти, като експериментира и винаги търси индивидуалното звучене. Самите те споделят, че не обичат да определят музиката си тъй като е смесица от много различни стилове. В същото време се вдъхновяват от изпълнители от световната и българска сцена, творящи в жанровете джаз, соул, хип-хоп и реге.

Само преди броени дни Парапланер пусна последното си видео към песента „Есен“, a на 24 ноември (четвъртък) в B-Side ще представят и дебютното си EP Tunestalkers. Албумът включва 6 песни – три на български и три на английски. Като умишлено не са включили всички авторски творби, а са избрали само тези, които взаимно си кореспондират.

След промоцията на албума, групата ще стартира подготовка за турне, като целта им е да достигнат до възможно най-много хора, а защо не и международна сцена. Пожелаваме им успех!

Не пропускай Парапланер на живо, този четвъртък от 20:00 в малката зала на Mixtape 5. Ще се видим там!