Калоян Стоянов, който няма нито един работен ден

Калоян Стоянов ни направи впечатление с нещата, които рисува и споделя в социалните мрежи. Следим профила му в инстаграм от известно време и решихме, че има защо да ти го представим. Неговият професионален път като digital artist стартира по време на магистърската му програма в Националната художествена академия. Работил е в Киноцентър Бояна, в гейм индустрията и се е занимавал с доста интересни проекти.

kaloyan-stoyanov-13558933-10154296939753057-8126096022900107961-o-copy

Аsphalt: Кога откри, че имаш талант да рисуваш?

Калоян: Първоначално като всяко едно дете си драсках някакви заучени човечета, моята майка много добре прерисуваше и имам чувството, че тя ме запали по рисуването. В един момент осъзнах, че мога да се справя една идея по-добре от съучениците ми и се включих в един ученически конкурс за детска рисунка. Той съвпадна с преместването ни в нов квартал, тогава никого не познавах и единственото ми занимание, което да ме спаси от самотата беше рисуването. Съответно спечелих конкурса и с парите си купих неща, за които до този момент нямах възможност. Но явно като всеки един тинейджър (по буен), насочих енергията си не в това да творя, а да си пилея времето по улиците (вече имах среда). След 5г. пауза от рисуване, дойде и момента с кандидатстването. Тогава няма да забравя съвета на баща ми, който ми каза: „Работи това което ти доставя удоволствие и няма да имаш нито един работен ден“ и тези думи сякаш ме изкараха от безпътицата, в която бях попаднал и ме върнаха там където се чувствах истински вдъхновен и свободен, а именно рисуването. Затова съветът ми е осъзнайте кое е вашето призвание, работете всекидневно върху него и тогава ще постигнете много. След съвета на баща ми не съм спрял да рисувам всеки ден до този момент.

ASPHALT (1)

Asphalt: С какво си се занимавал? 

К: Първата ми работа беше в киноцентър Бояна като художник илюстратор. Там беше сериозна школовка за мен, гонене на срокове и всекидневно справяне със задачи, които до този момент не се бях сблъсквал. Работил съм за много филми като ,,Conan the Barbarian’’, ,,Expendables 1,2’’, ,,Olympus has fallen’’, ,,Killing Season’’, ,,Hercules’’ и много други. След приключване на проектите в киноцентъра се насочих към гейм индустрията и започнах да се занимавам със създаването на игри в частност ,,Империя Онлайн‘‘. Предстоеше поредната адаптация, този път в сътворяването на глобални карти и средновековни архитектурни градове. Възможността да рисуваш персонажи, архитектурни обекти и елементи от user interface частта при наличието на милиони потребители си беше сериозно удовлетворение. В момента работя в Art Nation като художник-дизайнер. Дизайните, които правя се принтират на различни видове продукти от дрехи до чаши и т.н., много съм доволен, че с всяка следваща работа както е и тази излизам от зоната си на комфорт и всяка ме учи на нови принципи и похвати, които прилагам в свободните си творби.

kaloyan-stoyanov-i-have-a-dream

А: От къде черпиш идеи за вдъхновение?

К: В годините средата много ми е влияела, то си личи и в по-ранните ми творби, темите са по фентъзи, по приказни. Но от известно време много ме вдъхновява стрийт културата, която се проявява в различни аспекти, музика, начин на живот, начин на обличане и т.н. Вдъхновяват ме и са ми много интересни младите, много по свободни са и не робуват на наложени норми и правила. Също така ме вдъхновяват и много брандове, които често откривам и във вашата платформа.

А: Виждаме, че в нещата, които правиш присъстват различни брандове. Кои са ти любими?

К: Всичко тръгна от Аir Jordan 11, в ,,Space Jam ‘‘, да имаш такива маратонки беше немислимо, тези които ги притежаваха бяха единици. Но както и да е като цяло съм фен на спортните дрехи , всеизвестните Nike, Adidas, Puma, Reebok, напоследък много се кефя на BAPE и колаборациите, които правят с някои от изброените. Въпреки че напоследък се комерсиализираха от хора, които са далеч от тази култура се кефя и на брандове като Vans,  Trashers,  Suprеme , Independent и др.

kaloyan-stoyanov-tigerkaloyan-stoyanov-ssssskaloyan-stoyanov-smoke-girl1kaloyan-stoyanov-screenshot-2016-07-11-21-57-24kaloyan-stoyanov-pink-tree2kaloyan-stoyanov-f232744696687b1a02c62e924128aebbkaloyan-stoyanov-brazilian-copy

А: Следиш ли новите неща, които излизат?

К: Непрестанно, гледам да не спирам и да не повтарям думите, които хората неусетно изричат заклеймявайки, ,,едно време какво е било, а сега еди какво си‘‘. Не харесвам подобни коментари. Нещата се променят и е важно да сме адекватни и да се приспособяваме към новото, което се появява, не на сляпо разбира се. Социалните мрежи и видео каналите са източниците, чрез които откривам всичко интересуващо ме.

А: Рисуваш и доста известни личности от световната сцена. Замислял ли си се да пресъздаваш образите на локалните популярни лица?

К: Бих нарисувал всеки, било то и случаен минувач от улицата, стига да носи в себе си тази индивидуалност, която би ме провокирала да хвана молива.