Няма да те лъжем, не бяхме чували за ТАХОМА преди да излезе клипът на парчето му „Пъкъл“, първи сингъл от дебютния му едноименен албум. Когато го изгледахме и изслушахме, изпаднахме в метафизичен ступор и се зачудихме защо и къде се е крило това момче толкова дълго време. Е, вече е тук, смята да се задържи, а ти ще можеш да се запознаеш от първо лице с него и музиката му на 25 август (вторник) в бар „Петък“, когато ще представи албума си.


Ние ще подготвим себе си и теб за това парти с кратко и може би съдържателно интервю, в което ще се опитаме да разберем защо, какво, как и още няколко други неща.

Дочухме, че по образование и професия си авиоинженер, а сега обаче правиш рап. Има ли връзка между двете и как въобще реши музиката да ти е нещо повече от хоби?

Със сигурност не самата специалност, а по-скоро това, че я следвах в Англия ме върна яко в рапа - от това, че бях рападжията в университетска банда на име “Init?”, през потапянето в грайм сцената до избухване по концерти на щатски рапъри, които за съжаление скоро няма да стигнат до София, Добрият стар Лондон просто не разочарова. Иначе още от втори клас сестрата на един съученик ни захранваше с Ice Cube и Ice-T, а моите братовчедка и сестриче ме отвориха на X-Team. 


„Пъкъл“ е вдъхновен от Дантевия Ад и библейската тематика е силно застъпена в него, вярващ ли си и защо избра дебютният ти албум да е на точно такава тема?

Преди година и нещо започнах да бачкам първия бийт и тъй като мелодията се оказа доста палава, търсех някаква секси тема. Погледнах към една от лавиците в хола ми и там беше вечната творба на маестро Алигиери. Оттам направих парчето с моя брат от друга майка, Андрей (AK-92) и един друг приятел, също Андрей (Филипов), ми каза: "Абе, що не направиш песни и за Рая, и за Чистилището?" И така. Иначе съм вярващ доколкото може да е вярваща всяка една еволюирала маймуна. Задълбавайки в "Божествена комедия", си размишлявах постоянно за морала у човека от средновековието до днес. За мен няма морал в тази хаотична вселена, но това не пречи ние, като интелигентни дизайни, да се разберем помежду си кое е пичовско и кое не. Отделно, като закърмен с Kanye и дай-хард фен на Kendrick, просто няма как да не направя концептуален албум за Сатаната и Бог, хахаха. 

„Пъкъл“ е последното по ред парче в албума, то ли е любимото ти и „какво е искал да каже авторът“, слагайки го на точно тази позиция? 

Все пак Данте тръгва от Инферно към Парадизо. На мен ми беше интересно дали някой би направил обратното. Може ли умът ни да побере едно такова място като Рая, в което човек е получил всичко, за което някога е мечтал? Не мисля. Според мен, ние сме такива животни, които никога не са напълно доволни и все ще има нещичко, от което да си мислим, че имаме нужда. Ми, ако на човек му писне в небесата и тръгне към Ада? 
Съответно първата песен се казва "Небесните пасбища", а последната е сингълът “Пъкъл”. Тя е епилог в този прогресивен рап албум. Макар много да си я обичам, другите тракове са също, ако не и по-зверски - има страшни бенгъри, има сексажни балади, има “Lo-fi hip-hop to study/relax to”, има рок опера с елементи на G-funk. Абе, имаме от всичко.

Кой стои зад бийтовете от този разнообразен каталог?

Аз и моят човек Камен Колев, който в продуцирането е един от най-щурите на света. Не споменавам целия глобус напразно, защото той вече работи с артисти от където се сетиш, а и тук в средите го знаят като един от най-колосалните. Той е една трета от рап групата Ф4, заедно с Mishmash и Parkman. Скоро ме поканиха и аз да се включа в бандата и само ще кажа да следите канала изкъсо, защото моят албум е първият от много рилийзи през идната година. Те също ще са с нас на сцената на бар “ПЕТЪК” на 25.08!


А албумът е записан и обработен в Octave Collective, от което студио може да очаквате само професионализъм, съчетан с мега приятелска атмосфера. Наскоро слушах епизод от подкаста “Broken Record”, в който Rick Rubin си говори с FKA Twigs, която разправя колко е важно с какви хора работиш по музиката си. И как примерно, дори като си поръчате храна и си говорите за живота, се заражда една енергия, която после рефлектира върху крайния продукт. Е, аз случих на най-яките хора в бранша в милата ни татковина. В тази връзка, огромен поклон и за Елена Николаева, която стои зад клипа, който заснехме, без нея нямаше да е така зверски.


Музиката и текстовете са повлияни доста от артисти като Outkast, Kendrick Lamar, Jay-Z, Kanye West, Childish Gambino, Griselda Records, Tyler, The Creator, Vince Staples, Action Bronson, Denzel Curry, Slowthai, Tom Waits, Pink Floyd, So Called Crew.

На лайва ти в петък ще си с твоята група Da Homies. Как се стигна от соло проект до колаборация с толкова разнообразни музиканти - басист, барабанист, саксофонистка и диджей?

Всъщност ние със Skrugie (DJ/turntablist) си говорим за лайв-хип-хоп-оркестър още от 2016 и в края на миналата година, когато вече имах някакви бийтове и текстове, му писах на него и на останалите членове от бандата и лека-полека започнахме. На днешна дата ние сме приятели, ние сме семейство, ние сме една от най-сериозните музикални формации, които някога ще видите. Освен нас вътре са още Михаил Савов (барабани), Орлин Браняков (бас китара), и прекрасната Ралица Тонева (саксофон и вокали).

Само едно изречение, с което да надъхаш хората да дойдат в „Петък“ на 25-ти. Стреляй!

Вход свободен! Освен това елате да преминем заедно през ада и след това ще ви придружим до небето! Ще има и безплатни кибрити #ПъкленПлам.

Снимки: Иван Доков, Велко Велков

Текст: Гого Вълчев